Podzimní sychravé počasí a nedělní podvečer pro mě znamená pečení a domácí pohodu. Nevím proč, ale mnohem raději peču než vařím. Baví mě ta jednoduchost, prostě vše zamíchám a je to :)! Honza má rád domací koláče a vím, že mu tím vždycky udělám radost.
Tím jak jsem přes týdne v Berlíně, Honza ve Vídni, tak Praze moc ingrediencí na pečení nemáme. Když jsem dnes hledala recept na koláč, zaujala mě kombinace máku a jablek z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty.
V koláči nenajdete žádnou mouku, jednoduše nahradíte tvaroh kokosovým ztuhlým mlékem pokud chete vynechat laktozu a vynecháním medu dodržíte low carb verzi. Já jsem recept udělala přesně jak měl být, Honza žádné speciální úpravy nevyžadoval.
Koláč je upečený cca hodinu a už je ho čtvrtina sneděná, znamneá to tedy jediné- Honzovi chutná a já si při nedělním večeru připadám jako manželka pečovatelka :)!
Ingredience
– 4 vejce
– 200g mletého máku
– 200g polotučného tvarohu
– 300g nastrouhaných jablek
– 2 lžíce medu
– 2 lžičky kypřícího prášku
– 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 170 stupňů a oddělíme žlotku od bílků.
2. Smíchamé dohormady žloutky, mák, tvaroh, jablka, med, kdypřící prásek a vanilkový extrakt.
3. Z bílků vyšleháme tuhy sníh a opatrně zamícháme do těsta.
4. Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 60 minut.
5. Koláč nechte chvilku vychladnout a podávjete ozdobený bílým jogurtem.
Dobrou chuť!
HvF Bára