Venku bylo nádherné jarní počasí a já dostala chuť něco dobrého upéct. Chvíli jsem brouzdala po internetu, co bych mohla udělat a nic mě neoslovilo. Přemýšlela jsem na co mám vlastně chuť a co by mohlo chutnat i příteli. Vzpomněla jsem si, že Honza zbožňuje cheesecake a tak mě napadlo najít recept na veganskou verzi. Představuji vám jahodový cheesecake ve veganském podání. Samozřejmě je na vás, jestli zvolíte vegan verzi a nebo využijete produkty živočisné. Obě verze chutnají báječně ☺!
Ingredience
- 200 g veganských sušenek
- 100 g rostlinného másla
- 100 g kešu ořechů natural
- 270 g bílého sójového jogurtu
- 60 ml rostlinného mléka
- 30 g kukuřičného škrobu
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- čerstvé jahody
- jahodová marmeláda
- cukr třtinový
Postup
Nejdříve rozmixujeme sušenky společně s rostlinným máslem. Ideálně rozmixovat v mixéru. Pokud nemáte výkonný mixer, můžete sušenky rozdrobit ručně.
Vzniklou směs namačkejte do dortové formy vymazané rostlinným máslem a vysypanou moukou. Směs vmačkejte na střed a také do stran.
Dejte formu na chvíli odpočinout do mrazáku, aby směs alespoň trochu ztuhla. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Všechny ostatní ingredience, kromě čerstvých jahod a marmelády, smíchejte dohromady. Směs by měla být hladká, bez větších hrudek. Pokud máte problém s rozmixování kešu ořechů, je lepší je cca na 3 hodiny namočit.
Vzniklou směs nalijte na korpus a dejte koláč péct na 40 minut.
Část jahod a marmeládu zahřejeme na plotně a smícháme s cukrem. Zbylé jahody pokrájíme na plátky a připravíme na dekoraci koláče.
Koláč necháme vychladnout a poté ho obložíme pokrájenými jahodami a zalijeme vzniklou jahodovou směsí. Ideální je koláč podávat pořádně vychlazený.
Dobrou chuť ☺!