Bezlepkový mrkvový dort

Minulý víkend jsem byla pozvaná na svou první holandskou narozeninovou party. Kolega  z českého officu, který se s rodinou také nedávnou přesunul na centrálu, slavil kulatiny. Budu tajemná a věk neprozradím 🙂 ! Říkala jsem si, co vymyslím za dárek.

Nejdříve jsem chtěla poprosit Honzu, aby přivezl z Prahy nějaké typicky české pochutiny, ale pak mi došlo, že kolega je bezlepkář a stejně by skoro nic nemohl. Tak jsem si řekla, že zkusím oživit své pečící umění a upeču mu bezlepkový dort. Myslím si, že mrkvový dort je ideální, chutná v zásadě všem a můj dárek jistě ocenily i jeho dvě male děti. Vyhledala jsem svůj tradiční recept a trochu ho oživila, jednak záměnou za bezlepkovou mouku, ale také čokoládovými hoblinkami a pekanovými ořechy. Příprava je rychlá a snadná a není potřeba kupovat drahé ingredience.

Ingredience na těsto:
        250-270g bezlepkové mouky, já použila kokosovou
        3 vejce
        150g cukru- já jsme použila agave cukr, ale můžete použít jakákoliv, příště bych ráda cukr omezila a nahradila medem
        130-150g oleje
        skořice- dle chute, já s ní nešetřila J
        jablečné pyre, nebo můžete přidat strouhané jablko, já mám raději pyre, je jemnější a ušetří mi to loupání a strouhání
        200-250g strouhané mrkve
        pomerančový džus, cca 200ml na zředění těsta
        rozinky nebo brusinky, dle chute
        pekanové ořechy, použila jsem je jak do těsta tak i na finální zdobení
Ingredience na krém:
        75 g rozpuštěného másla
        100g cukru, opět záleží na vaší chuti, jak chcete mít krém sladký
        pomerančový džus na zředění krému
        100-120g tvatohu/zakysané smetany/krémového sýra, já jsem použila tučný řecký jogurt
        pekanové ořechy na zdobění


Postup:


Nejdříve jsem smíchala vejce, olej a cukr. Poté jsem přidala všechny zbylé ingredience na těsto a pořadné zamíchala.


Těsto jsem dala do dortové formy a pekla cca 55minut na 180 stupňů.


Mezitím jsem si připravila krém a nechala ho vychladnout v lednici.


Jakmile byl dort pokojové teploty, potřela jsem ho krémem, ozdobila pekanovými ořechy a posypala čokoládovými hoblinkami.
Dort jsem nechala přes noc v lednici, ale můžete si na něm pochutnat hned.
Dobrou chuť!

Napsat komentář